In 2024 zijn er een hoop wijzigingen ophanden waar het gaat om het huurrecht voor woonruimte. Zo is de Wet Vaste Huurcontracten reeds aangenomen en is recent een verlenging voor de Wet maximering huurprijsverhogingen ingediend. Maar daarmee zijn de ontwikkelingen nog niet gestopt. Het gaat in een razend tempo door.

Wet Vaste huurcontracten
De Wet vaste huurcontracten heeft betrekking op het afschaffen van de tijdelijke huurovereenkomst van zelfstandige woonruimte voor maximaal twee jaar en onzelfstandige woonruimte maximaal vijf jaar. Tijdelijke verhuur blijft mogelijk, maar alleen in uitzonderingsgevallen. Er komt een nieuw besluit waarin die uitzonderingsgevallen genoemd zijn. Let dus goed op bij het sluiten van een nieuwe huurovereenkomst. Wanneer het nog in een tijdelijk format kan, heeft dat vaak wel de voorkeur gelet op de gevolgen daarvan.

Wet maximering huurprijsverhogingen
Met de invoering van de Wet maximering huurprijsverhogingen zijn huurprijsverhogingen voor woonruimte in de vrije sector aan banden gelegd. Laatstelijk geldt een maximale huurprijsverhoging de cao-loonontwikkeling +1%. Deze wet geldt tot 1 mei 2024. Een verlenging voor deze wet is aangeboden aan de Tweede Kamer.  De wet bevat ook een nieuw onderdeel, waar niet overheen moet worden gekeken. Er gaat namelijk een vervaltermijn gelden voor huurprijsverhogingen met terugwerkende kracht. Kom dus nog snel in actie als het nodig is.

De Wet Betaalbare huur
De laatste versie van de Wet Betaalbare Huur is op 5 februari 2024 ingediend bij de Tweede Kamer. De Wet heeft tot gevolg dat er straks laagsegment, middensegment en hoogsegment huurwoningen bestaan. Hierop is een nieuw woningwaarderingsstelsel van toepassing. De wet kan tot gevolg hebben dat u niet meer de prijs voor uw woning kunt vragen die u wil, omdat de regels vaak dwingend worden. Laat dit goed uitzoeken.

Verder zijn er nog plannen voor wijziging van het Besluit servicekosten, alsook wijzigingen in het woningwaarderingsstelsel voor sociale woonruimte.

Vragen?
In ruim 20 jaar tijd is er nog nooit zoveel in het huurrecht voor woonruimte aan de hand geweest als nu. Laat u adviseren door de juiste personen, Hiervoor kunt in contact treden met:

  • Floris Wubbena (06- 18 94 93 25, floris@huuropleiders.nl) en;
  • Mariëlle Wirken (06- 41 58 61 87, marielle@huuropleiders.nl)

Zij zijn beide huurrechtspecialist en advocaat bij Rijppaert en Peeters Advocaten. Naast dat zij u kunnen adviseren over juridische en strategische aangelegenheden, verzorgen zij ook opleidingen via Huuropleiders.

Peeters Belastingadvies Financiën en Administraties